MUSTAFA AK
Köşe Yazarı
MUSTAFA AK
 

MÜCAHEDE İLE GEÇEN BİR ÖMÜR İZZEDDİN EL KASSAM

  İsrail- Filistin çatışmasının yeniden yoğunlaştığı ve Filistinli grupların İsrail’e karşı saldırıya geçtiği günlerde yazılan bu yazı olayların gelişiminden bağımsız olarak Filistin için mücadele eden İzzeddin El Kassam’a dair olacaktır. Türkiye’deki kimi çevreler son olayları Filistin’in yeniden ayağa kalkışı olarak değerlendirmektedir. Bazıları da bu olayların İsrail tarafından tasarlandığını ve Filistin’i yok etme amacı olduğunu söylemektedirler. Olayların neticesini Allah’ın takdiri ve Müslümanların gayreti belirler diyelim. İzzeddin El Kassam’ı tanıyalım.  1882 yılında Suriye’nin Cebele şehrinde doğdu. Baba tarafından Iraklı ve Kadiri tarikatından bir aileye mensuptur. İlk tahsilini babasından yaptı. Babasının isteği üzerine kardeşi Fahreddin ile birlikte Ezher Üniversitesine kaydoldu. Burada Arap Milliyetçiliği, İngiliz emperyalizmi ve buna karşı isyanları gördü. Hayatının şekillenmesinde Mısır dönemi çok önemlidir.  Filistin’e dönünce müderrislik görevine başladı. İtalyanların Trablusgarp işgalini protesto için düzenlenen mitinglere önderlik etti. Talebeleri ile birlikte bölgeye gidecek iken Osmanlı’nın anlaşma imzalaması nedeniyle gidemedi. I. Dünya savaşına Osmanlı adına katılmak üzere cepheye yazıldı. Kısa bir eğitim sonrası ordu imamı olarak cephede görev aldı. 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesi üzerine ülkesine döndü. Burada Fransız ve İngiliz sömürgeciliğine karşı mücadele etti.  Savaşın ardından Fransızlar Suriye’ye yerleşince arkadaşları ile birlikte direniş başlattı. Ama Fransız baskısı nedeniyle Filistin’e geçti. Burada İstiklal Camii İmam Hatipliğini üstlendi. Bölge halkının İngilizlere toprak satmaması için mücadele verdi. 2 Ekim 1935 yılında Balfour Deklarasyonunun yayınlanmasının yıldönümünde İngiliz mandasına karşı ayaklanma başlattı. 20 Kasım 1936 yılında İngilizler tarafından şehit edildi. Allah rahmet eylesin.  İzzeddin El Kassam ismi, Filistinli bazı grupların kullandığı bir isimdir. İngiliz sömürgesine karşı silahlı direnişi esas almıştır. Bu yönüyle dikkat çekicidir. Ayrıca ülkemizde Arapların İngiliz sömürgeciliğine destek verdiğine dair iddialarının zıddına İzzeddin El Kassam başından itibaren sömürgeciliğe, toprak satışına karşı direnişi savunmuş bir kişidir. Osmanlı vatandaşı olarak doğmuş ve Osmanlının zor günlerinde talebeleri ile birlikte orduya katılmıştır. Bu yönüyle de önemli bir örnektir. Mustafa AK Seydişehir AİHL Tarih Öğretmeni
Ekleme Tarihi: 08 Ekim 2023 - Pazar

MÜCAHEDE İLE GEÇEN BİR ÖMÜR İZZEDDİN EL KASSAM

  İsrail- Filistin çatışmasının yeniden yoğunlaştığı ve Filistinli grupların İsrail’e karşı saldırıya geçtiği günlerde yazılan bu yazı olayların gelişiminden bağımsız olarak Filistin için mücadele eden İzzeddin El Kassam’a dair olacaktır. Türkiye’deki kimi çevreler son olayları Filistin’in yeniden ayağa kalkışı olarak değerlendirmektedir. Bazıları da bu olayların İsrail tarafından tasarlandığını ve Filistin’i yok etme amacı olduğunu söylemektedirler. Olayların neticesini Allah’ın takdiri ve Müslümanların gayreti belirler diyelim. İzzeddin El Kassam’ı tanıyalım.

 1882 yılında Suriye’nin Cebele şehrinde doğdu. Baba tarafından Iraklı ve Kadiri tarikatından bir aileye mensuptur. İlk tahsilini babasından yaptı. Babasının isteği üzerine kardeşi Fahreddin ile birlikte Ezher Üniversitesine kaydoldu. Burada Arap Milliyetçiliği, İngiliz emperyalizmi ve buna karşı isyanları gördü. Hayatının şekillenmesinde Mısır dönemi çok önemlidir.

 Filistin’e dönünce müderrislik görevine başladı. İtalyanların Trablusgarp işgalini protesto için düzenlenen mitinglere önderlik etti. Talebeleri ile birlikte bölgeye gidecek iken Osmanlı’nın anlaşma imzalaması nedeniyle gidemedi. I. Dünya savaşına Osmanlı adına katılmak üzere cepheye yazıldı. Kısa bir eğitim sonrası ordu imamı olarak cephede görev aldı. 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesi üzerine ülkesine döndü. Burada Fransız ve İngiliz sömürgeciliğine karşı mücadele etti.

 Savaşın ardından Fransızlar Suriye’ye yerleşince arkadaşları ile birlikte direniş başlattı. Ama Fransız baskısı nedeniyle Filistin’e geçti. Burada İstiklal Camii İmam Hatipliğini üstlendi. Bölge halkının İngilizlere toprak satmaması için mücadele verdi. 2 Ekim 1935 yılında Balfour Deklarasyonunun yayınlanmasının yıldönümünde İngiliz mandasına karşı ayaklanma başlattı. 20 Kasım 1936 yılında İngilizler tarafından şehit edildi. Allah rahmet eylesin.

 İzzeddin El Kassam ismi, Filistinli bazı grupların kullandığı bir isimdir. İngiliz sömürgesine karşı silahlı direnişi esas almıştır. Bu yönüyle dikkat çekicidir. Ayrıca ülkemizde Arapların İngiliz sömürgeciliğine destek verdiğine dair iddialarının zıddına İzzeddin El Kassam başından itibaren sömürgeciliğe, toprak satışına karşı direnişi savunmuş bir kişidir. Osmanlı vatandaşı olarak doğmuş ve Osmanlının zor günlerinde talebeleri ile birlikte orduya katılmıştır. Bu yönüyle de önemli bir örnektir.

Mustafa AK

Seydişehir AİHL Tarih Öğretmeni

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.