ZİRAATÇILAR İÇİN KRİTİK GECE

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 21.04.2018 - 06:38, Güncelleme: 21.04.2018 - 06:38
 

ZİRAATÇILAR İÇİN KRİTİK GECE

Tarım Uzmanları ilçemizde, son 2 günde havaların soğuk geçeceğini ve geceleri zirai donmadan dolayı çiçek açan meyvelerin etkilenebileceği uyarısında bulunmuştu.

Havaların bir anda soğuduğu geçtiğimiz gece, ilçemizde ki meyve ağaçlarının bir zarar görmediğini, Cumartesi gecesi (bu gece) ise riskin devam ettiği bildirildi. Tahminlere göre Pazar gününden itibaren hava ısınacağı için zirai donma tehlikesinin bir daha yaşanmayacağı, ama soğuk geçecek bu gecenin çiftçiler açısından zarar görme olasılığı olduğu belirtildi. İlçe Tarım Uzmanları böyle kritik günlerde meyve ağaçlarını soğuktan korumanın en iyi önleminin üstten sulama veya yağmurlama olduğunu söyleyerek: “Hafif ve orta don olayını önlemede üstten sulama veya yağmurlama yönteminin gözle görülür bir yararı vardır. 1 gr suyun donması için 80 kalori açığa çıkar. Yağmurlama sistemi ile eğer yaprak, sürgün veya tomurcuk gibi bitkinin taze olan yeşil aksamları 0 ºC'nin altındaki sıcaklıklarda ince bir su filmi ile kaplanırsa, suyun donmasıyla ısı açığa çıkar ve bitki sıcaklığının 0°C'nin altına düşmesini engellenir" dediler.
Tarım Uzmanları ilçemizde, son 2 günde havaların soğuk geçeceğini ve geceleri zirai donmadan dolayı çiçek açan meyvelerin etkilenebileceği uyarısında bulunmuştu.

Havaların bir anda soğuduğu geçtiğimiz gece, ilçemizde ki meyve ağaçlarının bir zarar görmediğini, Cumartesi gecesi (bu gece) ise riskin devam ettiği bildirildi.

Tahminlere göre Pazar gününden itibaren hava ısınacağı için zirai donma tehlikesinin bir daha yaşanmayacağı, ama soğuk geçecek bu gecenin çiftçiler açısından zarar görme olasılığı olduğu belirtildi.

İlçe Tarım Uzmanları böyle kritik günlerde meyve ağaçlarını soğuktan korumanın en iyi önleminin üstten sulama veya yağmurlama olduğunu söyleyerek: “Hafif ve orta don olayını önlemede üstten sulama veya yağmurlama yönteminin gözle görülür bir yararı vardır. 1 gr suyun donması için 80 kalori açığa çıkar. Yağmurlama sistemi ile eğer yaprak, sürgün veya tomurcuk gibi bitkinin taze olan yeşil aksamları 0 ºC'nin altındaki sıcaklıklarda ince bir su filmi ile kaplanırsa, suyun donmasıyla ısı açığa çıkar ve bitki sıcaklığının 0°C'nin altına düşmesini engellenir" dediler.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.