“Alüminyum AR-GE ve Yenilenebilir Enerji Yatırımlarına Artıracağız”

Ekonomi (STG) - SEYDİŞEHİR TOROSLAR GAZETESİ | 30.12.2021 - 14:08, Güncelleme: 30.12.2021 - 14:08
 

“Alüminyum AR-GE ve Yenilenebilir Enerji Yatırımlarına Artıracağız”

Seydişehir Eti Alüminyum tesisleri alüminyumu farklı alanlarda kullanmak üzere Ar-Ge çalışmalarına hız verdi. Ayrıca yenilenebilir enerji yatırımlarını artıracağını bildirdi.

Eti Alüminyum ‘da çok önemli AR-GE çalışmaları olduğunu söyleyen Cengiz Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grup Başkanı Ahmet Cengiz, bu yıl enerji sektöründe küresel bir kriz yaşandığını, doğal gaz, petrol, kömür fiyatlarındaki hızlı artışın, enerji fiyatlarına yansıdığını ifade etti. Cengiz Holding olarak enerji alanında elektrik üretimi, satış, dağıtım ve doğal gaz dağıtımı faaliyetlerini yürüttüklerine işaret eden Cengiz, özellikle üretimde yenilenebilir enerji alanında yatırımlara devam ettiklerini vurguladı. Türkiye'nin cevherden alüminyum elde eden ve madenden son ürüne kadar üretim yapabilen tek entegre alüminyum fabrikası Eti Alüminyumdaki gelişmelerden de bahseden Cengiz, şunları söyledi: "Eti Alüminyum, Türkiye'nin alüminyum ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynuyor ve ekonomi için büyük değer yaratıyor. Eti Alüminyum ‘un Seydişehir tesislerinde yılda 82 bin tonluk üretim yapılıyor ve bu üretimle her yıl 275 milyon dolarlık ithalatın önüne geçiliyor. Burada yine yan ürün olarak 400 bin tona yakın farklı formlarda alüminyum hidroksit ve alüminyum oksit üretiyoruz ve bu ürünleri 75 ülkeye ihraç ediyoruz. 2020'de 21 milyon dolarlık ihracat yaptık, bu yıl bu rakamı üç kat artırdığımızı tahmin ediyoruz. Eti Alüminyum ‘da çok önemli Ar-Ge çalışmalarımız var. Önümüzdeki dönemde bu çalışmaları artırarak devam ettireceğiz. Farklı sektörlerde kullanılabilecek yeni ürünlerimizle ilgili çalışmalar sonlandığında açıklayacağız" dedi. Cengiz Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grup Başkanı Ahmet Cengiz açıklamalarında ülke içi ve dışındaki yatırımlarından da bahsederek: "Önümüzdeki dönemde madencilik sektöründe kazandığımız önemli deneyimi yeni yatırımlarla yurt dışına taşımaya ve ülkemizi bu alanda gururla temsil etmeye devam edeceğiz. Enerjideki yatırımlarımızı da artırmak istiyoruz ve özellikle yenilenebilir enerji alanında yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz. Azerbaycan'da üç bölgede bakır ve altın madeni arama faaliyetlerine başladık. Kırgızistan'daki yatırımımız Tereksay Altın Madeni, üretime başlamak üzere. Ayrıca Özbekistan'da toplam kurulu gücü 460 megavat olacak iki doğal gaz çevrim santralimizin kurulumları sürüyor. Santraller 2022'nin ilk yarısında tamamlanacak. Türkiye'nin sağlam temelli ekonomisine güveniyor ve yatırımlarımızı buna göre yapıyoruz. Cengiz Holding enerji, madencilik, inşaat gibi ana sektörlerde 40 bin kişiye istihdam sağlıyor. Yeni yatırımlarımızla büyürken sağladığımız istihdamı da artıracağız. Sinop, Çankırı ve Kocaeli'de üç etapta tamamlanacak toplam 28 türbinden oluşacak RES'lerimizin üç türbini üretime başladı. Projeyi 2022 sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Yine Bingöl'deki HES ve GES'ten oluşan hibr enerji santralimize RES'i de eklemek gibi bir planımız var. Eğer burada planladığımız gibi ilerleyebilirsek yeni yılda bu projeyi de devreye alabiliriz"            
Seydişehir Eti Alüminyum tesisleri alüminyumu farklı alanlarda kullanmak üzere Ar-Ge çalışmalarına hız verdi. Ayrıca yenilenebilir enerji yatırımlarını artıracağını bildirdi.

Eti Alüminyum ‘da çok önemli AR-GE çalışmaları olduğunu söyleyen Cengiz Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grup Başkanı Ahmet Cengiz, bu yıl enerji sektöründe küresel bir kriz yaşandığını, doğal gaz, petrol, kömür fiyatlarındaki hızlı artışın, enerji fiyatlarına yansıdığını ifade etti. Cengiz Holding olarak enerji alanında elektrik üretimi, satış, dağıtım ve doğal gaz dağıtımı faaliyetlerini yürüttüklerine işaret eden Cengiz, özellikle üretimde yenilenebilir enerji alanında yatırımlara devam ettiklerini vurguladı.

Türkiye'nin cevherden alüminyum elde eden ve madenden son ürüne kadar üretim yapabilen tek entegre alüminyum fabrikası Eti Alüminyumdaki gelişmelerden de bahseden Cengiz, şunları söyledi:

"Eti Alüminyum, Türkiye'nin alüminyum ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynuyor ve ekonomi için büyük değer yaratıyor. Eti Alüminyum ‘un Seydişehir tesislerinde yılda 82 bin tonluk üretim yapılıyor ve bu üretimle her yıl 275 milyon dolarlık ithalatın önüne geçiliyor. Burada yine yan ürün olarak 400 bin tona yakın farklı formlarda alüminyum hidroksit ve alüminyum oksit üretiyoruz ve bu ürünleri 75 ülkeye ihraç ediyoruz. 2020'de 21 milyon dolarlık ihracat yaptık, bu yıl bu rakamı üç kat artırdığımızı tahmin ediyoruz. Eti Alüminyum ‘da çok önemli Ar-Ge çalışmalarımız var. Önümüzdeki dönemde bu çalışmaları artırarak devam ettireceğiz. Farklı sektörlerde kullanılabilecek yeni ürünlerimizle ilgili çalışmalar sonlandığında açıklayacağız" dedi.

Cengiz Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grup Başkanı Ahmet Cengiz açıklamalarında ülke içi ve dışındaki yatırımlarından da bahsederek:

"Önümüzdeki dönemde madencilik sektöründe kazandığımız önemli deneyimi yeni yatırımlarla yurt dışına taşımaya ve ülkemizi bu alanda gururla temsil etmeye devam edeceğiz. Enerjideki yatırımlarımızı da artırmak istiyoruz ve özellikle yenilenebilir enerji alanında yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz. Azerbaycan'da üç bölgede bakır ve altın madeni arama faaliyetlerine başladık. Kırgızistan'daki yatırımımız Tereksay Altın Madeni, üretime başlamak üzere. Ayrıca Özbekistan'da toplam kurulu gücü 460 megavat olacak iki doğal gaz çevrim santralimizin kurulumları sürüyor. Santraller 2022'nin ilk yarısında tamamlanacak. Türkiye'nin sağlam temelli ekonomisine güveniyor ve yatırımlarımızı buna göre yapıyoruz. Cengiz Holding enerji, madencilik, inşaat gibi ana sektörlerde 40 bin kişiye istihdam sağlıyor. Yeni yatırımlarımızla büyürken sağladığımız istihdamı da artıracağız. Sinop, Çankırı ve Kocaeli'de üç etapta tamamlanacak toplam 28 türbinden oluşacak RES'lerimizin üç türbini üretime başladı. Projeyi 2022 sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Yine Bingöl'deki HES ve GES'ten oluşan hibr enerji santralimize RES'i de eklemek gibi bir planımız var. Eğer burada planladığımız gibi ilerleyebilirsek yeni yılda bu projeyi de devreye alabiliriz"

 

 

 

 

 

 

Konya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sefa Şenarslan
(30.12.2021 17:41 - #344)
Tarihi etibanksas stadının da yıkılıp yerine enerji panellerinin yapıldıgı da doğru mu?Bilginiz var mı bu konuda ?
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.