“AYLA” FİLMİNDE Kİ SEYDİŞEHİRLİ KAHRAMAN ASTSUBAY

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 07.05.2019 - 10:23, Güncelleme: 07.05.2019 - 10:23
 

“AYLA” FİLMİNDE Kİ SEYDİŞEHİRLİ KAHRAMAN ASTSUBAY

II. Dünya Savaşı sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’nin sınır ötesine asker göndererek katıldığı İlk Uluslararası Askeri Harekât Kore Harbi’nde Seydişehirli bir kahramanda vardı.

Kore Harbi 1950-1953 yıllarında, Kuzey Kore ve Güney Kore arasında soğuk savaş döneminin ilk yıllarında meydana gelmiş, ilk önce ABD ve müttefiklerinin daha sonra da Çin Halk Cumhuriyeti’nin katılmasıyla uluslararası bir boyut kazanmıştır. BM’nin çağrısı üzerine Türkiye “Dünya barışını kurmak, korumak ve insanlığın emniyet ve huzurunun sağlanması amacıyla”  Güney Kore’ye kuvvet gönderme kararı almış, Genelkurmay Başkanlığımız Tugay seviyesinde bir birliği Kore’ye gönderilmek üzere görevlendirmiştir. Yurdun çeşitli yörelerinde bulunan birliklerden oluşturulan Kore Türk Tugayı’nın komutanlığına Tuğgeneral Tahsin Yazıcı, 241’inci Piyade Alay komutanlığına ise Albay Celal Dora atanmıştır. Tugay, tercihen gönüllü olarak seçilen 259 subay, 18 askeri memur, 4 sivil memur, 395 astsubay, 4414 erbaş ve er olmak üzere 17 Eylül 1950 de Hatay’ın İskenderun limanından hareket ederek Kore’deki BM birliklerine katılmışlardır. Kod adı “North Star-Kutup Yıldızı” olan Türk Tugayı özellikle Kunuri Muharebelerinde çok önemli başarılara imza atmıştır. Bu başarıda hemşerimiz Seydişehirli Sadık Astsubay ’da yer aldı. Tarihçi Ercan Arslan, Sadık Öz’ün üç çocuğundan biri olan ve şu an Aksaray’da ikamet eden Fırat Öz Bey ile yaptığı görüşmelerle Kore Harbiyle ilgili çarpıcı bilgi ve belgelere ulaştı. Tarihçi Arslan yaptığı görüşme ile ilgili; “Fırat Bey görüşmelerimizde babası Sadık Öz’ün, Türkiye ve Güney Kore ortak yapımı “Ayla”  filminde geçen Astsubay Sadık olduğunu ve filmin gerçek yaşanmışlıklara uygun olarak kurgulandığını, babasının Kore Harbiyle ilgili anlattıklarıyla örtüştüğünü ifade etti.” dedi. Tarihçi Ercan Arslan’a konuşan Fırat Öz; “Babam Sadık Öz 1926 yılı Seydişehir, Kızılcalar Mahallesi doğumlu. Ramazan Efendiler sülalesine mensuptur. Kore Savaşı Muharip Gazisidir. Elimizde madalyası ve o yıllara ait pek çok fotoğrafı var. Kore Harbinden geldikten sonra uzun yıllar Mersin Silosunda Mühendis olarak görev yaptı. Filmde geçen ve Ayla’yı sahiplenen Astsubay Süleyman (Dilbirliği)’ nın yakın arkadaşlarından motor merakı olan babam, filmde Caner Kurtaran tarafından canlandırılmıştır. Biz on yaşlarımızda iken Kore ve Kunuri anılarını bizimle paylaşırdı. İsmini Süleyman Astsubay’ın verdiği Ayla’nın asıl adı Kim Eunja imiş. Yüzü ay gibi parlak diye bu ismi uygun görmüşler.  Türk askerlerine nasıl neşe kattığını, ona bakıcılık yaptığını, onu çok sevip benimsediklerini, Çinlilerden nasıl ganimet elde ettiklerini anlatırdı. Kendisi 53 yaşında vefat etti “ dedi.
II. Dünya Savaşı sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’nin sınır ötesine asker göndererek katıldığı İlk Uluslararası Askeri Harekât Kore Harbi’nde Seydişehirli bir kahramanda vardı.

Kore Harbi 1950-1953 yıllarında, Kuzey Kore ve Güney Kore arasında soğuk savaş döneminin ilk yıllarında meydana gelmiş, ilk önce ABD ve müttefiklerinin daha sonra da Çin Halk Cumhuriyeti’nin katılmasıyla uluslararası bir boyut kazanmıştır.

BM’nin çağrısı üzerine Türkiye “Dünya barışını kurmak, korumak ve insanlığın emniyet ve huzurunun sağlanması amacıyla”  Güney Kore’ye kuvvet gönderme kararı almış, Genelkurmay Başkanlığımız Tugay seviyesinde bir birliği Kore’ye gönderilmek üzere görevlendirmiştir.

Yurdun çeşitli yörelerinde bulunan birliklerden oluşturulan Kore Türk Tugayı’nın komutanlığına Tuğgeneral Tahsin Yazıcı, 241’inci Piyade Alay komutanlığına ise Albay Celal Dora atanmıştır. Tugay, tercihen gönüllü olarak seçilen 259 subay, 18 askeri memur, 4 sivil memur, 395 astsubay, 4414 erbaş ve er olmak üzere 17 Eylül 1950 de Hatay’ın İskenderun limanından hareket ederek Kore’deki BM birliklerine katılmışlardır. Kod adı “North Star-Kutup Yıldızı” olan Türk Tugayı özellikle Kunuri Muharebelerinde çok önemli başarılara imza atmıştır.

Bu başarıda hemşerimiz Seydişehirli Sadık Astsubay ’da yer aldı.

Tarihçi Ercan Arslan, Sadık Öz’ün üç çocuğundan biri olan ve şu an Aksaray’da ikamet eden Fırat Öz Bey ile yaptığı görüşmelerle Kore Harbiyle ilgili çarpıcı bilgi ve belgelere ulaştı. Tarihçi Arslan yaptığı görüşme ile ilgili; “Fırat Bey görüşmelerimizde babası Sadık Öz’ün, Türkiye ve Güney Kore ortak yapımı “Ayla”  filminde geçen Astsubay Sadık olduğunu ve filmin gerçek yaşanmışlıklara uygun olarak kurgulandığını, babasının Kore Harbiyle ilgili anlattıklarıyla örtüştüğünü ifade etti.” dedi.

Tarihçi Ercan Arslan’a konuşan Fırat Öz; “Babam Sadık Öz 1926 yılı Seydişehir, Kızılcalar Mahallesi doğumlu. Ramazan Efendiler sülalesine mensuptur. Kore Savaşı Muharip Gazisidir. Elimizde madalyası ve o yıllara ait pek çok fotoğrafı var. Kore Harbinden geldikten sonra uzun yıllar Mersin Silosunda Mühendis olarak görev yaptı. Filmde geçen ve Ayla’yı sahiplenen Astsubay Süleyman (Dilbirliği)’ nın yakın arkadaşlarından motor merakı olan babam, filmde Caner Kurtaran tarafından canlandırılmıştır. Biz on yaşlarımızda iken Kore ve Kunuri anılarını bizimle paylaşırdı. İsmini Süleyman Astsubay’ın verdiği Ayla’nın asıl adı Kim Eunja imiş. Yüzü ay gibi parlak diye bu ismi uygun görmüşler.  Türk askerlerine nasıl neşe kattığını, ona bakıcılık yaptığını, onu çok sevip benimsediklerini, Çinlilerden nasıl ganimet elde ettiklerini anlatırdı. Kendisi 53 yaşında vefat etti “ dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.