Biden’a Seydişehir’den tokat gibi cevap….

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 01.05.2021 - 02:11, Güncelleme: 01.05.2021 - 02:11
 

Biden’a Seydişehir’den tokat gibi cevap….

ALİ SAYLAM KÖŞE YAZISI

  Amerika Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarını sözde Ermeni soykırımı olarak ifadesinden sonra  ,Seydişehir’de yaşayan Ermenilerle ilişkilerimizin ne boyutta olduğunu merak ettim. Tarihçi Ayşe Değerli “Seydişehir Fiziki ve Sosyoekonomik Yapı” adlı kitabında; Seydişehir’de 19 yy. başlarında özellikle Sille- Seydişehir arası gayrimüslimler arasında göç hareketinin yaşandığı ve 1915 yıllarında Seydişehir’de 152 Ermeni vatandaş yaşadığını anlatıyor. Babalarımız, annelerimiz, büyüklerimiz ilçemizde yaşayan Ermeniler ile ilgili  hatıralarını bizlere anlatıp dururlardı. Bu Ermenilerden de en ünlüsü terzi Bedurus Sayan olduğunu söylerlerdi. Terzi Bedrusun oğlu Oğannes’in benimde çok değer verdiğim kıymetli komutan emekli Kurmay Albay Kurtcebe Kırmızılaroğlu’nun çok samimi arkadaşı olduğunu öğrenince kendisini telefonla aradım. Sayın Kurtcebe Abim, Oğannes’in sınıf arkadaşı olduğunu ve çok sevdiğini belirterek ilçemizde yaşayan Ermeni vatandaşların Seydişehir’i çok sevdiklerini, Seydişehir halkının da onları bağırlarına bastıklarını söyleyerek ; “Bedrus amca bizim kuşağın terzilerinin büyük bir kısmının ustasıydı. Elleri sanata yatkındılar. Fevkalade yetenekliydiler. Kavgaları gürültüleri olmayan insanlardı. Aramızda hiçbir sorun olmadı. Bizlerle uyum içerisinde yaşadılar. İnsani yönleri iyiydi, samimi insanlardı. Bizlerde iyi insanlardık, onlarda iyi insanlardı.” diyerek o zamanlar ilçede iki halk arasında bir sorun yaşanmadığını ifade eti. Sayın komutan aynı zamanda mesleği icabı Türkiye güvenliği hususunda derin bir bilgisi olan bir kişi.  Bu nedenle konuyu ,gündemde olan sözde Ermeni soykırımı meselesine getirdim.  Albayım  derin bir Ah! Çekerek o yıllarda Balkanlar ve akabinde 1. Dünya Savaşında yaşananları anlamak için Mehmet Arif Beyin “BAŞIMIZA GELENLER 93 Harbinde Anadolu cephesi .Ruslarla Savaş” kitabından okunmasını tavsiye ederek; “O zor yıllarda maalesef Ruslar, Ermenileri oyuna getirerek tahrik ettiler. Hatta onlara kendilerine bir devlet kurmaları sözü verilerek kandırdılar. Bu nedenle bazı tatsız olaylar yaşandı” diyerek bazı Ermeni kesimlerin başkaldırmalarına rağmen Osmanlı’nın bir insanlık suçu olan soykırıma başvurmadığını bana uzun uzun anlattı. Daha sonra Balkanlardan gelen göçmenlerin nasıl Trakya tarafında yoğunlaştıysa Ermeni vatandaşlarının da İstanbul’da yoğunlaştıkların Seydişehir’den memnun kalmalarına rağmen İstanbul’a göç ettiklerini söyledi. Her yıl 24 Nisan’da temcit pilavı gibi önümüze konularak siyasi bir malzeme yapılması ve bu yıl daha da ileriye götürerek ABD Başkanının ağzından sözde soykırım yüksek sesle söylenmesine Seydişehir’de yaşanan iki halk arasındaki bu güzel uyumlu yaşam bir kapak olsun. Seydişehir’den Biden’na sesimiz ulaşır mı bilmem ama aksisedası belki ulaşır ümidiyle… Biden’a selamlar.          
ALİ SAYLAM KÖŞE YAZISI

 

Amerika Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarını sözde Ermeni soykırımı olarak ifadesinden sonra  ,Seydişehir’de yaşayan Ermenilerle ilişkilerimizin ne boyutta olduğunu merak ettim.

Tarihçi Ayşe Değerli “Seydişehir Fiziki ve Sosyoekonomik Yapı” adlı kitabında; Seydişehir’de 19 yy. başlarında özellikle Sille- Seydişehir arası gayrimüslimler arasında göç hareketinin yaşandığı ve 1915 yıllarında Seydişehir’de 152 Ermeni vatandaş yaşadığını anlatıyor.

Babalarımız, annelerimiz, büyüklerimiz ilçemizde yaşayan Ermeniler ile ilgili  hatıralarını bizlere anlatıp dururlardı.

Bu Ermenilerden de en ünlüsü terzi Bedurus Sayan olduğunu söylerlerdi.

Terzi Bedrusun oğlu Oğannes’in benimde çok değer verdiğim kıymetli komutan emekli Kurmay Albay Kurtcebe Kırmızılaroğlu’nun çok samimi arkadaşı olduğunu öğrenince kendisini telefonla aradım.

Sayın Kurtcebe Abim, Oğannes’in sınıf arkadaşı olduğunu ve çok sevdiğini belirterek ilçemizde yaşayan Ermeni vatandaşların Seydişehir’i çok sevdiklerini, Seydişehir halkının da onları bağırlarına bastıklarını söyleyerek ;

“Bedrus amca bizim kuşağın terzilerinin büyük bir kısmının ustasıydı. Elleri sanata yatkındılar. Fevkalade yetenekliydiler. Kavgaları gürültüleri olmayan insanlardı. Aramızda hiçbir sorun olmadı. Bizlerle uyum içerisinde yaşadılar. İnsani yönleri iyiydi, samimi insanlardı. Bizlerde iyi insanlardık, onlarda iyi insanlardı.” diyerek o zamanlar ilçede iki halk arasında bir sorun yaşanmadığını ifade eti.

Sayın komutan aynı zamanda mesleği icabı Türkiye güvenliği hususunda derin bir bilgisi olan bir kişi.

 Bu nedenle konuyu ,gündemde olan sözde Ermeni soykırımı meselesine getirdim.

 Albayım  derin bir Ah! Çekerek o yıllarda Balkanlar ve akabinde 1. Dünya Savaşında yaşananları anlamak için Mehmet Arif Beyin “BAŞIMIZA GELENLER 93 Harbinde Anadolu cephesi .Ruslarla Savaş” kitabından okunmasını tavsiye ederek;

“O zor yıllarda maalesef Ruslar, Ermenileri oyuna getirerek tahrik ettiler. Hatta onlara kendilerine bir devlet kurmaları sözü verilerek kandırdılar. Bu nedenle bazı tatsız olaylar yaşandı” diyerek bazı Ermeni kesimlerin başkaldırmalarına rağmen Osmanlı’nın bir insanlık suçu olan soykırıma başvurmadığını bana uzun uzun anlattı.

Daha sonra Balkanlardan gelen göçmenlerin nasıl Trakya tarafında yoğunlaştıysa Ermeni vatandaşlarının da İstanbul’da yoğunlaştıkların Seydişehir’den memnun kalmalarına rağmen İstanbul’a göç ettiklerini söyledi.

Her yıl 24 Nisan’da temcit pilavı gibi önümüze konularak siyasi bir malzeme yapılması ve bu yıl daha da ileriye götürerek ABD Başkanının ağzından sözde soykırım yüksek sesle söylenmesine Seydişehir’de yaşanan iki halk arasındaki bu güzel uyumlu yaşam bir kapak olsun.

Seydişehir’den Biden’na sesimiz ulaşır mı bilmem ama aksisedası belki ulaşır ümidiyle…

Biden’a selamlar.

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.