BİLİM FUARINDA TEKNOLOJİK İCATLAR YARIŞTI

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 15.05.2013 - 06:02, Güncelleme: 15.05.2013 - 06:02
 

BİLİM FUARINDA TEKNOLOJİK İCATLAR YARIŞTI

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) nun ülke genelinde düzenlediği ?Tübitak Bilim Fuarı? ilçemizde de Seydişehir Anadolu Öğretmen Lisesinde açıldı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) nun ülke genelinde düzenlediği ‘Tübitak Bilim Fuarı’ ilçemizde deSeydişehir Anadolu Öğretmen Lisesinde açıldı. İlçedeki ortaokul ve lise dengi okulların icat ettiği 39 proje tanıtıldı. Açılışa Kaymakam Tuncay Sonel, Belediye Başkanı Abdulkadir Çat, Milli Eğitim Müdürü Necip Şan, İlçe Müftüsü Sıtkı Beydilli bazı sivil toplum kuruluşu başkanları, siyasi parti temsilcileri  ve okul müdürleri katıldı. Fuarda Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin tasarladığı “Güneş Enerjili  Hareket Sensörlü  Ledli  Aydınlatma”  proje tasarruf amaçlı lamba kullanımına yönelik dikkat çeken icatların başında geliyor. Bilimsel bir fuarın okullarında açılmasından gurur duyduğunu söyleyen Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Mehmet Tutal: “Ülke genelinde düzenlenen ‘Tübitak Bilim Fuarının’ ilçemizde de bizim okulumuzda  açılmasından onur ve guru duydum. Bu fuarda kıyıda kenarda kalmış okullarımızın ve öğrencilerimizin araştırma kabiliyetlerini geliştirerek kendilerine özgüvenlerinin gelmesinin amaçlanmasıdır. Projede yarışacak tüm öğrencilere başarılar dileri. “dedi. Kurdele kesiminden sonra öğrenciler projelerini tek tek protokole anlatıp yaptıkları icatlarla tanıttılar. Okulların birden fazla proje ile katıldığı fuarda birbirinden ilginç ve teknolojik buluşlar dikkatleri çekti. Öğrencilerin hayal dünyalarının zenginliği ön plana çıkarken ‘Sağlığım İçin Ayakkabım, Nefes Almak Oyunla Güzel, Damlayan Elektrik, S’den Gelen Anatomik Hesap’ gibi birbirinden özel ve teknolojik icatlar dereceye girebilmek için tanıtıldılar. Bu projelerden dikkat çekenlerden birisi de Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin hazırladığı “Güneş Enerjili Hareket Sensörlü  Ledli  Aydınlatma ”ydı. Proje hakkında  Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin Öğretmeni Mehmet Aytaç şu bilgileri verdi: “Güneş Enerjili Hareket Sensörlü  Ledli  Aydınlatma projesi ile gündüz depolanan enerjiyi gece kullanmaktır. Led bildiğiniz üzere tasarruf aracı. Ledimize de sensör takarak hareketin olmadığı yerlerde lambalar yanmayacak, elektrikten tasarruf edilecek. Özellikle şehirlerarası yollar, az kullanılan park ve bahçelerde lambalar sürekli yanar. Bizim bu icadımız ile sadece hareket olduğu anda lamba yanacak ve tasarruf sağlanmış olacak.” Dedi Milli Eğitim müdürlüğünün belirleyeceği bir komisyon tarafından dereceye giren projelere 19 Mayısta ödül töreni yapılacağı bildirildi. Birinci olan projeye Cumhuriyet Altını, ikinciye yarım altın, üçüncüye ise çeyrek altın verileceği öğrenildi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) nun ülke genelinde düzenlediği ?Tübitak Bilim Fuarı? ilçemizde de Seydişehir Anadolu Öğretmen Lisesinde açıldı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) nun ülke genelinde düzenlediği ‘Tübitak Bilim Fuarı’ ilçemizde deSeydişehir Anadolu Öğretmen Lisesinde açıldı.

İlçedeki ortaokul ve lise dengi okulların icat ettiği 39 proje tanıtıldı.

Açılışa Kaymakam Tuncay Sonel, Belediye Başkanı Abdulkadir Çat, Milli Eğitim Müdürü Necip Şan, İlçe Müftüsü Sıtkı Beydilli bazı sivil toplum kuruluşu başkanları, siyasi parti temsilcileri  ve okul müdürleri katıldı.

Fuarda Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin tasarladığı “Güneş Enerjili  Hareket Sensörlü  Ledli  Aydınlatma”  proje tasarruf amaçlı lamba kullanımına yönelik dikkat çeken icatların başında geliyor.

Bilimsel bir fuarın okullarında açılmasından gurur duyduğunu söyleyen Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Mehmet Tutal:

“Ülke genelinde düzenlenen ‘Tübitak Bilim Fuarının’ ilçemizde de bizim okulumuzda  açılmasından onur ve guru duydum. Bu fuarda kıyıda kenarda kalmış okullarımızın ve öğrencilerimizin araştırma kabiliyetlerini geliştirerek kendilerine özgüvenlerinin gelmesinin amaçlanmasıdır. Projede yarışacak tüm öğrencilere başarılar dileri. “dedi.

Kurdele kesiminden sonra öğrenciler projelerini tek tek protokole anlatıp yaptıkları icatlarla tanıttılar.

Okulların birden fazla proje ile katıldığı fuarda birbirinden ilginç ve teknolojik buluşlar dikkatleri çekti.

Öğrencilerin hayal dünyalarının zenginliği ön plana çıkarken ‘Sağlığım İçin Ayakkabım, Nefes Almak Oyunla Güzel, Damlayan Elektrik, S’den Gelen Anatomik Hesap’ gibi birbirinden özel ve teknolojik icatlar dereceye girebilmek için tanıtıldılar.

Bu projelerden dikkat çekenlerden birisi de Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin hazırladığı “Güneş Enerjili Hareket Sensörlü  Ledli  Aydınlatma ”ydı. Proje hakkında  Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin Öğretmeni Mehmet Aytaç şu bilgileri verdi:

“Güneş Enerjili Hareket Sensörlü  Ledli  Aydınlatma projesi ile gündüz depolanan enerjiyi gece kullanmaktır. Led bildiğiniz üzere tasarruf aracı. Ledimize de sensör takarak hareketin olmadığı yerlerde lambalar yanmayacak, elektrikten tasarruf edilecek. Özellikle şehirlerarası yollar, az kullanılan park ve bahçelerde lambalar sürekli yanar. Bizim bu icadımız ile sadece hareket olduğu anda lamba yanacak ve tasarruf sağlanmış olacak.” Dedi

Milli Eğitim müdürlüğünün belirleyeceği bir komisyon tarafından dereceye giren projelere 19 Mayısta ödül töreni yapılacağı bildirildi.

Birinci olan projeye Cumhuriyet Altını, ikinciye yarım altın, üçüncüye ise çeyrek altın verileceği öğrenildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.