ESNAF DESTEKLERDEN YETERİNCE YARARLANAMIYOR…

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 09.04.2020 - 12:03, Güncelleme: 09.04.2020 - 12:03
 

ESNAF DESTEKLERDEN YETERİNCE YARARLANAMIYOR…

Corona virüs salgınından dolayı, işyerleri kapanan ve sokağa çıkmaların azalmasından dolayı, Esnaf ve Sanatkârın ekonomik açıdan iyiden iyiye zorlandığı açıklandı.

Açıklama Seydişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odası yönetim kurulu adına başkan İbrahim Aypar yaptı.     2 Milyon esnafımızın 500 bine yakını iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Taksici, kamyoncu, otobüsçü, fırıncı, bakkal gibi diğer kesim esnafımız ise hala çalışmak zorunda. İş yerini kapatan, yanında işçisi, çırağı olan esnafımız da, çalışmak zorunda olan esnafımız da büyük bir mağduriyet yaşamaktadır. Kredi, erteleme, ödemeler ve kısa çalışma ödeneği gibi verilen destekler nefes aldırsa da halen atılması gereken adımlar var. Corona virüs salgının ülkemizde başladığı günden beri asli işimiz olan esnaf ve sanatkârın yanında olmaya devem ediyoruz.          Ekonomik bütçesi ile odamızın Esnafa yönelik hizmetlerini aksatmadan devam ediyoruz. Corona virüsün ekonomik hayatta Esnafımıza verdiği zararı hafifletmek adına Seydişehir Esnaf Odası olarak ilgili bakanlıklar, kurumlar ve yetkililer ile yazılı ve sözlü görüşmelerimiz devam ediyor. Yapılan bazı çalışmalarımızda azda olsa bazı sonuçlar almaya başladık.      Ancak, İş yerini kapatan ve çalışmaya devam etmek zorunda olan Esnaf için desteklerin direk temas etmesi, yani her Esnaf hanesi başına  kira,mutfak ve geçim için aylık en azından asgari ücret kadar paranın faizsiz ve geri dönüşümsüz verilmesi gerektiğini belirten, Seydişehir Esnaf ve Sanatkârlar Oda Başkanı Aypar; Elektrik doğalgaz ve su faturaları, Bağ Kur SSK primlerinin geri ödemesiz 6 ay ötelenmesi sağlanmalı. Sosyal güvenlikte primin yatırılıp yatırılmadığına bakılmaksızın tedavi imkânı verilmelidir.        Olumlu olarak düşündüğümüz, Esnafın kullandığı kredilerin ertelenmesi biraz rahatlık vermiştir ancak Devlet bankaları aracılığı ile hükümetimiz tarafından açıklanan Esnafa desteklerinde faizsiz kredi olmadığı gibi, verilmesi düşünülen krediler için,daha önceden hazine destekli kredi kullanmamış olma şartı konuldu. Odamıza kayıtlı 1400 Esnaf var Kefalet Kooperatifinden kredi kullanan üyemiz 1100 civarında olduğuna göre yani faizli krediden kullanacak insan sayısı neredeyse kalmıyor. Belirtilen desteğe bu koşullarda erişmek neredeyse imkânsız. Ayrıca, sicil affı 26.03.2020 tarihinde onaylanmasına rağmen özellikle Devlet bankaları sicil bahane ederek kefil isteyerek hatta kredinin bir kısmına onay vermek suretiyle zor durumda olan esnafın izzeti nefsiyle oynar hale gelmişlerdir.      Biz Esnaf camiası olarak, bu ülkenin savaş dâhil her sıkıntılı ve buhranlı günlerinde paramızla malımızla ve canımızla olabilecek her türlü fedakârlığı yaptık yine yaparız. Çünkü biz Esnaflar bu ülkeyi ve insanını karşılıksız seviyoruz. Allah bu millete bir daha beter acılar yaşatmasın yar ve yardımcımız olsun.
Corona virüs salgınından dolayı, işyerleri kapanan ve sokağa çıkmaların azalmasından dolayı, Esnaf ve Sanatkârın ekonomik açıdan iyiden iyiye zorlandığı açıklandı.

Açıklama Seydişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odası yönetim kurulu adına başkan İbrahim Aypar yaptı.

    2 Milyon esnafımızın 500 bine yakını iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Taksici, kamyoncu, otobüsçü, fırıncı, bakkal gibi diğer kesim esnafımız ise hala çalışmak zorunda. İş yerini kapatan, yanında işçisi, çırağı olan esnafımız da, çalışmak zorunda olan esnafımız da büyük bir mağduriyet yaşamaktadır. Kredi, erteleme, ödemeler ve kısa çalışma ödeneği gibi verilen destekler nefes aldırsa da halen atılması gereken adımlar var. Corona virüs salgının ülkemizde başladığı günden beri asli işimiz olan esnaf ve sanatkârın yanında olmaya devem ediyoruz.

         Ekonomik bütçesi ile odamızın Esnafa yönelik hizmetlerini aksatmadan devam ediyoruz. Corona virüsün ekonomik hayatta Esnafımıza verdiği zararı hafifletmek adına Seydişehir Esnaf Odası olarak ilgili bakanlıklar, kurumlar ve yetkililer ile yazılı ve sözlü görüşmelerimiz devam ediyor. Yapılan bazı çalışmalarımızda azda olsa bazı sonuçlar almaya başladık.

     Ancak, İş yerini kapatan ve çalışmaya devam etmek zorunda olan Esnaf için desteklerin direk temas etmesi, yani her Esnaf hanesi başına  kira,mutfak ve geçim için aylık en azından asgari ücret kadar paranın faizsiz ve geri dönüşümsüz verilmesi gerektiğini belirten, Seydişehir Esnaf ve Sanatkârlar Oda Başkanı Aypar; Elektrik doğalgaz ve su faturaları, Bağ Kur SSK primlerinin geri ödemesiz 6 ay ötelenmesi sağlanmalı. Sosyal güvenlikte primin yatırılıp yatırılmadığına bakılmaksızın tedavi imkânı verilmelidir.

       Olumlu olarak düşündüğümüz, Esnafın kullandığı kredilerin ertelenmesi biraz rahatlık vermiştir ancak Devlet bankaları aracılığı ile hükümetimiz tarafından açıklanan Esnafa desteklerinde faizsiz kredi olmadığı gibi, verilmesi düşünülen krediler için,daha önceden hazine destekli kredi kullanmamış olma şartı konuldu. Odamıza kayıtlı 1400 Esnaf var Kefalet Kooperatifinden kredi kullanan üyemiz 1100 civarında olduğuna göre yani faizli krediden kullanacak insan sayısı neredeyse kalmıyor. Belirtilen desteğe bu koşullarda erişmek neredeyse imkânsız. Ayrıca, sicil affı 26.03.2020 tarihinde onaylanmasına rağmen özellikle Devlet bankaları sicil bahane ederek kefil isteyerek hatta kredinin bir kısmına onay vermek suretiyle zor durumda olan esnafın izzeti nefsiyle oynar hale gelmişlerdir.

     Biz Esnaf camiası olarak, bu ülkenin savaş dâhil her sıkıntılı ve buhranlı günlerinde paramızla malımızla ve canımızla olabilecek her türlü fedakârlığı yaptık yine yaparız. Çünkü biz Esnaflar bu ülkeyi ve insanını karşılıksız seviyoruz. Allah bu millete bir daha beter acılar yaşatmasın yar ve yardımcımız olsun.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.