HARBİDEN HELAL OLSUN

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.06.2021 - 04:29, Güncelleme: 25.06.2021 - 04:29
 

HARBİDEN HELAL OLSUN

ALİ SAYLAM KÖŞE YAZISI

  Seydi Bey gazozu yıllar önce ilçemizde üretilen Bülbül Gazozu ile ilgili hatıralarımı depreştirdi.   70’li yıllarda Alparslan Türkeş’in kaleme aldığı Tarımsal Kentler, Bülent Ecevit’in kaleme aldığı köy kentler projesi ülkemizin bölgesel tarımsal kalkınmasını sağlayan önemli projelerdi. Bizde idealimiz gereği o gençlik yıllarında tarım kentleri kitabını bir çırpıda okumuştuk.   İşin özü kırsal kesimde birbirine yakın köy ve kasabaların kalkınması için o yörelere has tarım ürünlerinin sanayi ürünlerine dönüştürecek fabrikalar kurarak kırsal kesimlerin kalkınmasını sağlamaktı.   Yani o yörelerde meyve çok yetişiyorsa meyve suyu fabrikası kurmak, patates yetişiyorsa nişasta fabrikası kurmak, besicilik öndeyse et entegre tesisleri kurmak, süt üretimi fazlaysa süt ve süt ürünleri tesislerini kurarak tarımsal kalkınmayı gerçekleştirmekti.   Seneler geçti, 90’lı yıllarda Recep Konuk öncülüğünde kurulan tarımsal kooperatifler büyüyerek TORKU markasıyla dünyaya ürün satar hale dönüştü.   Hükümette son zamanlarda bu tür tarımsal projeleri önemseyerek çiftçilerimizin ısrarla kooperatif kurmalarını istemekte.    İlçemizde ise Beyşehir ile Seydişehir’in tarımsal kalkınmasını sağlamak için kurulan SEYDİ BEY Patates Fabrikasında Pratico markasıyla artık ülkemiz parmak patates ve nişastayı gereksiniminin büyük bir bölümünü karşılıyor.   Tabi Seydi Bey deyince başta Seydişehir’in akla gelmesi bizler daha çok gururlandırıyor. Geçtiğimiz aylarda üretime başlayan Seydi Bey gazozunu yudumlarken Seydişehir’de 60’lı yıllarda üretilen Bülbül gazozu aklıma geldi.   Gazozun imalatını yapan rahmetli Mehmet Ali Bülbül amca gür sesli babacan, fakirlerin ihtiyacını giderme, yoksulların cenazesini kaldırma denince akla ilk gelen biriydi.   Halktan topladığı parayla gariplerin yanında olurdu. 53 yılında İzmir’de öğrendiği gazoz yapımını ilçemizde de kuran Mehmet Ali amca girişimci iyi bir insandı.   Ben o zamanlar ilkokula giden bir çocuktum. El arabasını alır Sofuhane mahallesinde bulunan imalathanesinde kasa kasa Bülbül gazozunu yükler, okuduğum Atatürk İlkokulunda satarak harçlığımı çıkarırdım. Bu o zamanlar çok zevk aldığım bir işti. Birde hararetlendiğimde gazozu açar bir dikişte bitirirdim.   Şimdiki piyasadaki gazozlar Bülbül gazozunun tadını vermiyor derken geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkan Seydi Bey gazozu bana o günleri hatırlattı. Hakikaten Bülbül gazozu gibi enfes bir gazoz olmuş.   Bu vesile ile Türkiye’nin en büyük gıda firmalarından biri olan ve Dünya’da ilk 10 a giren Torku’nun Başkanı Recep Konuk’u geleceği gören öngörülü davranışından ve başarısından dolayı bir kez daha tebrik ediyor ve Mehmet Ali amcayı da rahmetle anıyorum.   Harbiden helal olsun Torku’ya Helal olsun Recep Konuk’a
ALİ SAYLAM KÖŞE YAZISI

 

Seydi Bey gazozu yıllar önce ilçemizde üretilen Bülbül Gazozu ile ilgili hatıralarımı depreştirdi.

 

70’li yıllarda Alparslan Türkeş’in kaleme aldığı Tarımsal Kentler, Bülent Ecevit’in kaleme aldığı köy kentler projesi ülkemizin bölgesel tarımsal kalkınmasını sağlayan önemli projelerdi.

Bizde idealimiz gereği o gençlik yıllarında tarım kentleri kitabını bir çırpıda okumuştuk.

 

İşin özü kırsal kesimde birbirine yakın köy ve kasabaların kalkınması için o yörelere has tarım ürünlerinin sanayi ürünlerine dönüştürecek fabrikalar kurarak kırsal kesimlerin kalkınmasını sağlamaktı.

 

Yani o yörelerde meyve çok yetişiyorsa meyve suyu fabrikası kurmak, patates yetişiyorsa nişasta fabrikası kurmak, besicilik öndeyse et entegre tesisleri kurmak, süt üretimi fazlaysa süt ve süt ürünleri tesislerini kurarak tarımsal kalkınmayı gerçekleştirmekti.

 

Seneler geçti, 90’lı yıllarda Recep Konuk öncülüğünde kurulan tarımsal kooperatifler büyüyerek TORKU markasıyla dünyaya ürün satar hale dönüştü.

 

Hükümette son zamanlarda bu tür tarımsal projeleri önemseyerek çiftçilerimizin ısrarla kooperatif kurmalarını istemekte. 

 

İlçemizde ise Beyşehir ile Seydişehir’in tarımsal kalkınmasını sağlamak için kurulan SEYDİ BEY Patates Fabrikasında Pratico markasıyla artık ülkemiz parmak patates ve nişastayı gereksiniminin büyük bir bölümünü karşılıyor.

 

Tabi Seydi Bey deyince başta Seydişehir’in akla gelmesi bizler daha çok gururlandırıyor.

Geçtiğimiz aylarda üretime başlayan Seydi Bey gazozunu yudumlarken Seydişehir’de 60’lı yıllarda üretilen Bülbül gazozu aklıma geldi.

 

Gazozun imalatını yapan rahmetli Mehmet Ali Bülbül amca gür sesli babacan, fakirlerin ihtiyacını giderme, yoksulların cenazesini kaldırma denince akla ilk gelen biriydi.

 

Halktan topladığı parayla gariplerin yanında olurdu. 53 yılında İzmir’de öğrendiği gazoz yapımını ilçemizde de kuran Mehmet Ali amca girişimci iyi bir insandı.

 

Ben o zamanlar ilkokula giden bir çocuktum.

El arabasını alır Sofuhane mahallesinde bulunan imalathanesinde kasa kasa Bülbül gazozunu yükler, okuduğum Atatürk İlkokulunda satarak harçlığımı çıkarırdım.

Bu o zamanlar çok zevk aldığım bir işti.

Birde hararetlendiğimde gazozu açar bir dikişte bitirirdim.

 

Şimdiki piyasadaki gazozlar Bülbül gazozunun tadını vermiyor derken geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkan Seydi Bey gazozu bana o günleri hatırlattı.

Hakikaten Bülbül gazozu gibi enfes bir gazoz olmuş.

 

Bu vesile ile Türkiye’nin en büyük gıda firmalarından biri olan ve Dünya’da ilk 10 a giren Torku’nun Başkanı Recep Konuk’u geleceği gören öngörülü davranışından ve başarısından dolayı bir kez daha tebrik ediyor ve Mehmet Ali amcayı da rahmetle anıyorum.

 

Harbiden helal olsun Torku’ya

Helal olsun Recep Konuk’a

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.