HAZİNE ARAZİSİ EKİYORLAR, DESTEKLERDEN YARARLANAMIYORLAR

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 04.06.2014 - 01:15, Güncelleme: 04.06.2014 - 01:15
 

HAZİNE ARAZİSİ EKİYORLAR, DESTEKLERDEN YARARLANAMIYORLAR

Çiftçi Kayıt Sistemi?ne kayıt yaptıramayan, hazine arazisi ekerek geçimlerini sağlayan üreticilere bir dokun bin ah işit? Yaşanan kuraklık nedeniyle giderlerinin arttığını belirten çiftçiler, desteklerden yararlanmak istiyor?

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptıramayan, hazine arazisi ekerek geçimlerini sağlayan üreticilere bir dokun bin ah işit… Yaşanan kuraklık nedeniyle giderlerinin arttığını belirten çiftçiler, desteklerden yararlanmak istiyor… Seydişehir’de hazine arazisi ekerek geçimlerini sağlayan çiftçiler yaşanan kuraklık nedeniyle zor durumda kaldı. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptıramayan çiftçiler hububat, tohum, gübre desteğinden ve devletin yaptığı ertelemelerden faydalanamıyor. Hatta tarlalarını güvence altına almak için tarım sigortası yaptıramıyorlar.  Ziraat Odası Başkanı Nihat Kocagöz; Seydişehir ziraat odası başkanlığı olarak bölgemizdeki arazilerde yaptığımız incelemelerde bu sen ülkemizde yaşanan kuraklık bölgemizde de tespit edilmiştir. Özellikle hazine arazisini ecri misil yoluyla eken çiftçilerimizin mağdur olduğunu gözlemledik. Bu çiftçilerimiz üretim yaptıkları tarlalarını ÇKS kayıt yaptıramıyorlar. Devletin hiçbir desteğinden yararlanamıyorlar.  ÇKS’leri olmadığı için hububat desteği tohum ve gübre desteği, devletin yaptığı ertelemelerden faydalanamıyorlar. Tarlalarını güvence altına almak için Tarsim sigortası yaptıramıyorlar. Tarım kredi kooperatifi ve ziraat bankasından devlet destekli indirimli kredi kullanamıyorlar. Bu durumda olan çiftçilerimizin borç batağına batıp üretimden vazgeçmeleri ecri misil yoluyla hazine arazisi elken çiftçilerimizin ÇKS sistemine kayıtlı olmasını devletin desteklerinden diğer çiftçiler gibi faydalanmalarını istiyoruz. Kuran Köyü Muhtarı Ali Harmancı “Türkiye’deki kuraklıktan tüm çiftçiler gibi bizde etkilenmekteyiz. Hazine arazilerini ektiğimiz için tohum, mazot, gübre desteği alamıyoruz. Ziraat bankası veya tarım kredi kooperatiflerinden faydalanamıyoruz. Devlet yetkililerinden bu konuda yardımcı olmalarını istiyoruz” dedi. Çiftçi Ali Sak ise “Çatmakaya köyünde güz döneminde araziyi ekemiyoruz. Baharda ekiyoruz. Kurak gidiyor. Kurak gittiği için sulamak zorunda kalıyoruz. Bazı yerleri suluyoruz bazı yerleri sulamıyoruz. İmkanlarımız olmadığı için destek alamıyoruz. Ektiğimiz araziyi bazen su basıyor. Burası göl oluyor. İkinci ekim yapıyoruz, ikinci ekim yaptığımız için geç kalıyoruz. Geç kaldığımız için mağdur oluyoruz. Mazota borçlanıyoruz, krediye borçlanıyoruz, mağdur oluyoruz. Destek istiyoruz” diye konuştu.  İsteklerinin tarlarının kayıt altına alınması olduğunu ifade eden Ziraat Odası Çatmakaya Temsilcisi Mehmet Sak;’’ indirimli kredilerinden mazot, gübre desteğinden devletin bize tanımış olduğu teşviklerden, ertelemelerden ziraat bankası borçlarından tarım kredi kefalet üye olamıyoruz. Çünkü evrak gösteremiyoruz. Kayıt altına alınmadığı için tarım krediye üyelik ve limit yükseltme istesek yapamıyoruz. Evrak yok .  Resmi kuruluş olduğu için teminat istiyor. Prosedür gereği. Yeterli ürün kaldıramıyoruz. Karnımız doyarsa iyi yetkimiz varsa alırsak alıyoruz. Yoksa malımızı traktörümüzü satmak zorunda kalıyoruz’’dedi. 
Çiftçi Kayıt Sistemi?ne kayıt yaptıramayan, hazine arazisi ekerek geçimlerini sağlayan üreticilere bir dokun bin ah işit? Yaşanan kuraklık nedeniyle giderlerinin arttığını belirten çiftçiler, desteklerden yararlanmak istiyor?

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptıramayan, hazine arazisi ekerek geçimlerini sağlayan üreticilere bir dokun bin ah işit… Yaşanan kuraklık nedeniyle giderlerinin arttığını belirten çiftçiler, desteklerden yararlanmak istiyor…

Seydişehir’de hazine arazisi ekerek geçimlerini sağlayan çiftçiler yaşanan kuraklık nedeniyle zor durumda kaldı. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptıramayan çiftçiler hububat, tohum, gübre desteğinden ve devletin yaptığı ertelemelerden faydalanamıyor. Hatta tarlalarını güvence altına almak için tarım sigortası yaptıramıyorlar. 

Ziraat Odası Başkanı Nihat Kocagöz; Seydişehir ziraat odası başkanlığı olarak bölgemizdeki arazilerde yaptığımız incelemelerde bu sen ülkemizde yaşanan kuraklık bölgemizde de tespit edilmiştir. Özellikle hazine arazisini ecri misil yoluyla eken çiftçilerimizin mağdur olduğunu gözlemledik. Bu çiftçilerimiz üretim yaptıkları tarlalarını ÇKS kayıt yaptıramıyorlar. Devletin hiçbir desteğinden yararlanamıyorlar.  ÇKS’leri olmadığı için hububat desteği tohum ve gübre desteği, devletin yaptığı ertelemelerden faydalanamıyorlar. Tarlalarını güvence altına almak için Tarsim sigortası yaptıramıyorlar.

Tarım kredi kooperatifi ve ziraat bankasından devlet destekli indirimli kredi kullanamıyorlar. Bu durumda olan çiftçilerimizin borç batağına batıp üretimden vazgeçmeleri ecri misil yoluyla hazine arazisi elken çiftçilerimizin ÇKS sistemine kayıtlı olmasını devletin desteklerinden diğer çiftçiler gibi faydalanmalarını istiyoruz.

Kuran Köyü Muhtarı Ali Harmancı “Türkiye’deki kuraklıktan tüm çiftçiler gibi bizde etkilenmekteyiz. Hazine arazilerini ektiğimiz için tohum, mazot, gübre desteği alamıyoruz. Ziraat bankası veya tarım kredi kooperatiflerinden faydalanamıyoruz. Devlet yetkililerinden bu konuda yardımcı olmalarını istiyoruz” dedi. Çiftçi Ali Sak ise “Çatmakaya köyünde güz döneminde araziyi ekemiyoruz. Baharda ekiyoruz. Kurak gidiyor. Kurak gittiği için sulamak zorunda kalıyoruz. Bazı yerleri suluyoruz bazı yerleri sulamıyoruz. İmkanlarımız olmadığı için destek alamıyoruz. Ektiğimiz araziyi bazen su basıyor. Burası göl oluyor. İkinci ekim yapıyoruz, ikinci ekim yaptığımız için geç kalıyoruz. Geç kaldığımız için mağdur oluyoruz. Mazota borçlanıyoruz, krediye borçlanıyoruz, mağdur oluyoruz. Destek istiyoruz” diye konuştu. 

İsteklerinin tarlarının kayıt altına alınması olduğunu ifade eden Ziraat Odası Çatmakaya Temsilcisi Mehmet Sak;’’ indirimli kredilerinden mazot, gübre desteğinden devletin bize tanımış olduğu teşviklerden, ertelemelerden ziraat bankası borçlarından tarım kredi kefalet üye olamıyoruz. Çünkü evrak gösteremiyoruz. Kayıt altına alınmadığı için tarım krediye üyelik ve limit yükseltme istesek yapamıyoruz. Evrak yok .  Resmi kuruluş olduğu için teminat istiyor. Prosedür gereği. Yeterli ürün kaldıramıyoruz. Karnımız doyarsa iyi yetkimiz varsa alırsak alıyoruz. Yoksa malımızı traktörümüzü satmak zorunda kalıyoruz’’dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.