Kaymakam Ve Başkandan Bir İsteğim Var

Röportaj (STG) - SEYDİŞEHİR TOROSLAR GAZETESİ | 27.02.2022 - 22:49, Güncelleme: 27.02.2022 - 22:49
 

Kaymakam Ve Başkandan Bir İsteğim Var

Ali Saylam Köşe Yazısı

  Sayın Kaymakamım ve Sayın Belediye Başkanım! Artık gittiğiniz yurt dışı gezilerinde, toplantılarda ve özel günlerde yaptığınız konuşmaların başında Seyyid Harun Veli diyarından geldiğinizi belirterek, şehrimizin banisi büyük Veli Seyyid Harun Veli’nin muhakkak ismini anın. Durduk yerde bu nerden çıktı diyeceksiniz… Zorunlu olarak evde kaldığım yedi gün içerisinde daha önce yüzeysel baktığım Makalat-ı Seyyid Harun Veli kitabını iki sefer okudum. Editörlüğünü değerli hocam hemşehrimiz Prof. Dr. Mehmet Emin Şen’in yaptığı, kendisinin ve diğer bilim adamlarının konuyla ilgili makalelerinin yer aldığı, Mevlana Müzesinde bulunan Makalat-ı Seyyid Harun Veli Mevlana Nüshası ve Makalat-ı Seyyid Harun Veli Konya Yazma Eserler Bölge Nüshası’ndan sonra yıllardır bilinen ama bir türlü Manisa’ya gidip araştırılmayan Makalat-ı Seyyid Harun Veli Manisa Nüshası’nında da tıpkısının yer aldığı ve günümüzde anlaşılır bir şekilde Türkçe yazılı çevirisinin de bulunduğu bu kitapta şuana kadar Seyyid Harun hakkında en kapsamlı harikulade bir eser ortaya konuldu.   Gençliğimde okuduğum Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bayram Veli ve bilgi sahibi olduğum Hacı Bektaşi Veli kadar Seyyid Harun Veli’nin de önemli bir derviş ve alperen olduğu, Anadolu’nun Müslüman ve Türkleşmesinde bu büyük zatlar gibi, Seyyid Harun’unda böyle bir misyonun halkası olduğunu kitabı dikkatlice okuyunca bir kez daha müşahede ettim. Konya bütün dünyada Mevlana şehri olarak bilinirken, manevi anlamda Ankara deyince akla Hacı Bayram Veli gelirken, her yıl Hacı Bektaşi’yi anma törenlerinde de Nevşehir dünya gündemine oturuyor. İlçemize büyük değer katacak Seyyid Harun Veli’yi bilgi eksiliği ve tanıtım yetersizliğinden dolayı değerlendiremedik. İşte Belediyenin hazırlamış olduğu Makalat-ı Seyyid Harun Veli kitabı bu anlamda bir milat olur inşallah. Ayrıca Makalat-ı Seyyid Harun Veli kitabının yayınlanması Seydişehir’in kuruluşu ve Seyyid Harun Veli’nin hayatı ile ilgili daha geniş bilginin olduğu Seyyid Harun’un hayatında yazılan Manakıpname’ye ulaşılmasına da vesile olmasını diliyorum. Yazımından başında söylediğim gibi artık bu tanıtım eksikliğimiz Sayın Kaymakamımız ve Belediye Başkanımızın Seyyid Harun Veli Hazretlerini her gittiği yerde zikretmesiyle başka bir boyut kazanmasını temenni ediyorum.    
Ali Saylam Köşe Yazısı

 

Sayın Kaymakamım ve Sayın Belediye Başkanım! Artık gittiğiniz yurt dışı gezilerinde, toplantılarda ve özel günlerde yaptığınız konuşmaların başında Seyyid Harun Veli diyarından geldiğinizi belirterek, şehrimizin banisi büyük Veli Seyyid Harun Veli’nin muhakkak ismini anın.

Durduk yerde bu nerden çıktı diyeceksiniz…

Zorunlu olarak evde kaldığım yedi gün içerisinde daha önce yüzeysel baktığım Makalat-ı Seyyid Harun Veli kitabını iki sefer okudum.

Editörlüğünü değerli hocam hemşehrimiz Prof. Dr. Mehmet Emin Şen’in yaptığı, kendisinin ve diğer bilim adamlarının konuyla ilgili makalelerinin yer aldığı, Mevlana Müzesinde bulunan Makalat-ı Seyyid Harun Veli Mevlana Nüshası ve Makalat-ı Seyyid Harun Veli Konya Yazma Eserler Bölge Nüshası’ndan sonra yıllardır bilinen ama bir türlü Manisa’ya gidip araştırılmayan Makalat-ı Seyyid Harun Veli Manisa Nüshası’nında da tıpkısının yer aldığı ve günümüzde anlaşılır bir şekilde Türkçe yazılı çevirisinin de bulunduğu bu kitapta şuana kadar Seyyid Harun hakkında en kapsamlı harikulade bir eser ortaya konuldu.

 

Gençliğimde okuduğum Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bayram Veli ve bilgi sahibi olduğum Hacı Bektaşi Veli kadar Seyyid Harun Veli’nin de önemli bir derviş ve alperen olduğu, Anadolu’nun Müslüman ve Türkleşmesinde bu büyük zatlar gibi, Seyyid Harun’unda böyle bir misyonun halkası olduğunu kitabı dikkatlice okuyunca bir kez daha müşahede ettim.

Konya bütün dünyada Mevlana şehri olarak bilinirken, manevi anlamda Ankara deyince akla Hacı Bayram Veli gelirken, her yıl Hacı Bektaşi’yi anma törenlerinde de Nevşehir dünya gündemine oturuyor.

İlçemize büyük değer katacak Seyyid Harun Veli’yi bilgi eksiliği ve tanıtım yetersizliğinden dolayı değerlendiremedik.

İşte Belediyenin hazırlamış olduğu Makalat-ı Seyyid Harun Veli kitabı bu anlamda bir milat olur inşallah.

Ayrıca Makalat-ı Seyyid Harun Veli kitabının yayınlanması Seydişehir’in kuruluşu ve Seyyid Harun Veli’nin hayatı ile ilgili daha geniş bilginin olduğu Seyyid Harun’un hayatında yazılan Manakıpname’ye ulaşılmasına da vesile olmasını diliyorum.

Yazımından başında söylediğim gibi artık bu tanıtım eksikliğimiz Sayın Kaymakamımız ve Belediye Başkanımızın Seyyid Harun Veli Hazretlerini her gittiği yerde zikretmesiyle başka bir boyut kazanmasını temenni ediyorum.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.