Milletvekili Seçim Sonuçlarına Benden de Bir Yorum…

Röportaj (STG) - SEYDİŞEHİR TOROSLAR GAZETESİ | 24.05.2023 - 12:11, Güncelleme: 24.05.2023 - 12:16
 

Milletvekili Seçim Sonuçlarına Benden de Bir Yorum…

Ali Saylam Köşe Yazısı

Tarihi bir seçim daha yaşadık. Cumhurbaşkanlığında ikinci tura kalındığı için yorum yapmak istemiyorum. Milletvekili seçimlerinde çıkan sonuçlarda düşüncelerimi siz okuyucularım ile paylaşmak isterim. Seçimlerin kıran kırana geçeceğini hatta ikinci tura kalabileceğini az çok tahmin ediyordum. Açıkcası bu sonuçların bizim anketçilerin değil de sağlıklı yorum yapan dış kaynakların tahminlerinden yararlanarak ve kendi öngörülerimle de bu sonucun çıkacağını tahmin etmiştim.  Maalesef bizim anketçiler gene sınıfta kaldı. Saç döküldü kel göründü. Milletvekili seçim oylarının partilere dağılımında ise CHP beni hayal kırıklığına uğrattı. İyi Parti Liderinin git geli ise beklenen oyun altında aldığını gösterdi. MHP beklenenden 2-3 puan daha yüksek oy aldı. HDP’nin oylarına ise beni de şaşırttı. %12 oy beklerken %8,97’de kaldı. Partilerin bu oy oranlarından anlaşılıyor ki; Her sağlıklı yorumcunu kabul ettiği Türkiye genelinde seçmen profilinde %60-%70 sağ oylar, %30-%35 sol oyların dağılım yelpazesi bir kez daha ortaya çıktı. Ayrıca bu seçimlerde ideolojik oylarda ise tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de milliyetçi oylarda yükseldiği net bir şekilde görüldü. Diğer önemli bir tespit ise terör örgütünün partisi HDP’ye yanaşanların yandığı bir kez daha ortaya çıktı. Bu seçimlerde aynı görüşü savunan partilerin bölünmeleri de savundukları düşünceye fayda yerine büyük zarar getirdikleri görüldü. Bu duruma en güzel örnek milletvekili seçimlerinin sonuçları ülkücüler tek partide birleşmiş olsaydı en azından ikinci parti olma başarısını elde ederlerdi. Kaldı ki Muharrem İnce ‘nin yaşadıkları, İyi Parti’ninde bu anlamda çektiği sıkıntılar ortada. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu da inşallah sağ salim tamamlanır. Tabi bu seçime de yapacak yorumum var ama vatandaşlarımızın tercihine saygı duyduğum için sonuçlarına bekleyeceğiz.      
Ali Saylam Köşe Yazısı

Tarihi bir seçim daha yaşadık. Cumhurbaşkanlığında ikinci tura kalındığı için yorum yapmak istemiyorum.

Milletvekili seçimlerinde çıkan sonuçlarda düşüncelerimi siz okuyucularım ile paylaşmak isterim. Seçimlerin kıran kırana geçeceğini hatta ikinci tura kalabileceğini az çok tahmin ediyordum. Açıkcası bu sonuçların bizim anketçilerin değil de sağlıklı yorum yapan dış kaynakların tahminlerinden yararlanarak ve kendi öngörülerimle de bu sonucun çıkacağını tahmin etmiştim.

 Maalesef bizim anketçiler gene sınıfta kaldı. Saç döküldü kel göründü. Milletvekili seçim oylarının partilere dağılımında ise CHP beni hayal kırıklığına uğrattı. İyi Parti Liderinin git geli ise beklenen oyun altında aldığını gösterdi.

MHP beklenenden 2-3 puan daha yüksek oy aldı. HDP’nin oylarına ise beni de şaşırttı. %12 oy beklerken %8,97’de kaldı.

Partilerin bu oy oranlarından anlaşılıyor ki; Her sağlıklı yorumcunu kabul ettiği Türkiye genelinde seçmen profilinde %60-%70 sağ oylar, %30-%35 sol oyların dağılım yelpazesi bir kez daha ortaya çıktı.

Ayrıca bu seçimlerde ideolojik oylarda ise tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de milliyetçi oylarda yükseldiği net bir şekilde görüldü.

Diğer önemli bir tespit ise terör örgütünün partisi HDP’ye yanaşanların yandığı bir kez daha ortaya çıktı.

Bu seçimlerde aynı görüşü savunan partilerin bölünmeleri de savundukları düşünceye fayda yerine büyük zarar getirdikleri görüldü. Bu duruma en güzel örnek milletvekili seçimlerinin sonuçları ülkücüler tek partide birleşmiş olsaydı en azından ikinci parti olma başarısını elde ederlerdi.

Kaldı ki Muharrem İnce ‘nin yaşadıkları, İyi Parti’ninde bu anlamda çektiği sıkıntılar ortada.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu da inşallah sağ salim tamamlanır. Tabi bu seçime de yapacak yorumum var ama vatandaşlarımızın tercihine saygı duyduğum için sonuçlarına bekleyeceğiz.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.