SEYDİŞEHİR?DE GÜNEŞ VE RÜZGÂR ENERJİSİ

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 04.06.2015 - 06:02, Güncelleme: 04.06.2015 - 06:02
 

SEYDİŞEHİR?DE GÜNEŞ VE RÜZGÂR ENERJİSİ

Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Güneş Ve Rüzgârla Aydınlatılacak.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi külliyesinde Hibrit sistem olarak da adlandırılan Güneş enerjisi + Rüzgar türbini ile fakültenin tükettiği elektrik enerjisinin bir bölümü karşılanacak. Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ali Sertkaya ile Yrd. Doç. Dr. Faruk Köse’nin yürüttüğü ve Üniversitenin BAP koordinatörlüğü tarafından desteklenen proje 2 kW PV panel ve 2 kW Rüzgar türbini olmak üzere toplam 4 kW kurulu güce sahip. Konu hakkında bilgi veren proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ali Sertkaya; “Dünya da enerji ihtiyacı her geçen gün artış gösterirken fosil yakıtlar dediğimiz petrolün 45-50 yıl arasında,doğalgazın 63 ile 119 yıl arasında,kömürün ise 119 ile 176 yılda tükeneceği tahmin edilmektedir. Bu kaynaklarda sona yaklaşılması bilim adamlarını alternatif enerji kaynaklarını araştırmaya sevk etmiştir. Alternatif enerji kaynaklarının başında da yenilenebilir enerji olarak adlandırılan güneş ve rüzgâr enerjisi gelmektedir. Ülkemiz, 2023 hedeflerinde %30 enerjisini yenilenebilir enerjiden sağlamayı hedeflerken, 2050 yılında Dünyada kullanılan enerjini %50’si başta güneş ve rüzgar olmak üzere yenilenebilir enerjiden sağlanması öngörülmektedir. Ülkemizin ve özellikle Konya’nın güneş zengini olduğunu ifade eden Sertkaya “Yaptığımız proje ile Fakültemizin çevre aydınlatmasını sağlayarak enerji tasarrufunda bulunacağız. Çevre aydınlatma için yıllık 15000-20000 kWhlik bir enerji harcanmaktadır. Kullanacağımız LED aydınlatma sistemleri ile hem tasarruf yapıp hem de şebekeden çekilen enerjiyi azaltacağız ve bu enerjiyi sistemimizden karşılayacağız.Sistemimiz en geç 6-7 yılda kendini amorti edebilecek. Kurulan sistem esnasında öğrencilerimizde bir fiil çalışarak teorik olarak gördükleri derslerin uygulamasını da yapmışlardır ve okulumuzda okuyan diğer öğrencilere bu tür bir sistemi yakından görme ve inceleme fırsatı sunulmuştur. Bu tür uygulamaların bundan böyle ülkemizin her yanında hızla yayılacağını ifade eden Sertkaya “Bölgemizde aydınlatmadan tarımsal uygulamalar ve hayvancılık sektörüne kadar her alanda güneş ve rüzgâr enerjisinden faydalanılabilir. Çevremizde konuya ilgi duyanlar sistemimizi inceleyebilir ve üniversite olarak teknik destek ve danışmanlıkta bulunabiliriz.” dedi.            
Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Güneş Ve Rüzgârla Aydınlatılacak.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi külliyesinde Hibrit sistem olarak da adlandırılan Güneş enerjisi + Rüzgar türbini ile fakültenin tükettiği elektrik enerjisinin bir bölümü karşılanacak. Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ali Sertkaya ile Yrd. Doç. Dr. Faruk Köse’nin yürüttüğü ve Üniversitenin BAP koordinatörlüğü tarafından desteklenen proje 2 kW PV panel ve 2 kW Rüzgar türbini olmak üzere toplam 4 kW kurulu güce sahip. Konu hakkında bilgi veren proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ali Sertkaya; “Dünya da enerji ihtiyacı her geçen gün artış gösterirken fosil yakıtlar dediğimiz petrolün 45-50 yıl arasında,doğalgazın 63 ile 119 yıl arasında,kömürün ise 119 ile 176 yılda tükeneceği tahmin edilmektedir. Bu kaynaklarda sona yaklaşılması bilim adamlarını alternatif enerji kaynaklarını araştırmaya sevk etmiştir. Alternatif enerji kaynaklarının başında da yenilenebilir enerji olarak adlandırılan güneş ve rüzgâr enerjisi gelmektedir. Ülkemiz, 2023 hedeflerinde %30 enerjisini yenilenebilir enerjiden sağlamayı hedeflerken, 2050 yılında Dünyada kullanılan enerjini %50’si başta güneş ve rüzgar olmak üzere yenilenebilir enerjiden sağlanması öngörülmektedir.

Ülkemizin ve özellikle Konya’nın güneş zengini olduğunu ifade eden Sertkaya “Yaptığımız proje ile Fakültemizin çevre aydınlatmasını sağlayarak enerji tasarrufunda bulunacağız. Çevre aydınlatma için yıllık 15000-20000 kWhlik bir enerji harcanmaktadır. Kullanacağımız LED aydınlatma sistemleri ile hem tasarruf yapıp hem de şebekeden çekilen enerjiyi azaltacağız ve bu enerjiyi sistemimizden karşılayacağız.Sistemimiz en geç 6-7 yılda kendini amorti edebilecek. Kurulan sistem esnasında öğrencilerimizde bir fiil çalışarak teorik olarak gördükleri derslerin uygulamasını da yapmışlardır ve okulumuzda okuyan diğer öğrencilere bu tür bir sistemi yakından görme ve inceleme fırsatı sunulmuştur. Bu tür uygulamaların bundan böyle ülkemizin her yanında hızla yayılacağını ifade eden Sertkaya “Bölgemizde aydınlatmadan tarımsal uygulamalar ve hayvancılık sektörüne kadar her alanda güneş ve rüzgâr enerjisinden faydalanılabilir. Çevremizde konuya ilgi duyanlar sistemimizi inceleyebilir ve üniversite olarak teknik destek ve danışmanlıkta bulunabiliriz.” dedi.

 

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.