Kadir YILDIZ
Köşe Yazarı
Kadir YILDIZ
 

Herşeye Rağmen

    Herşeye Rağmen..   Ünlü Fransız Devlet Adamı   Napolyon’un meşhur sözüdür, ‘’ PARA, PARA, PARA’’.Tüm insanlar para için  olmadık kılığa girip, yüzlerce rol kesebiliyorlar. Doğal olarak para bir ihtiyaç  ama  bu zaman da  tek ölçü haline geldi. Artık para için sanki herşeyi yapmak  serbest ve mubah sayılıyor. Yalan söylüyorlar ama ne yapalım ticaret  diyorlar,akıllı adam diye alkışlanıyorlar. Hırsızılık yapıyorlar ama yakalanmadık ki diyorlar ve becerikli adam diye alkışlanıyorlar. Her türlü hainliği yapıyorlar, çok yönlü adam diye alkışlanıyorlar….. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Fakat kime sorsanız herkes kapitalizm’i suçluyor. İnsanları kapitalizm bu hale getirdi diyorlar ve kendilerini rahatlatıyorlar. O kadar basitleşti ki insanlar bir liraya bile tenezzül edip yalan söyleyebiliyorlar. Aklı selim, güzel insanlar da düşünüyor hiç mi dürüst, sağlam insan kalmadı hatta İmam-ı Gazali Hz’leri İhya kitabının ticaret bahsinde şöyle bir cümle kurar ‘’ Zamanımız da dürüst tüccar kalmamıştır’’, bunu söylediği dönem Büyük Selçuklu İmparatorluğu dönemidir yani nerde ise 1000 sene öncedir. Ki bizim zamanı düşünmeye bile gerek yok  fakat  şu varki dünya da iyilik bittiği zaman kıyamet kopacaktır. İyi ve güzel insanlar olduğu müddetçe kıyamet kopmayacaktır .Her ne kadar zor olsa da  hala bu dünya da güzel ve iyi insanlar var….. Geçenler de yolumuz  bir ayakkabıcı esnaf arkadaşa düşmüştü. Biz yaptıracağımız işi söyleyip beklerken, başka müşteriler geldi, ilk gelen müşteri bir bayan dı  ve yeni yürüyecek olan çocuğuna ortepedik ayakkabı sordu. Ayakkabıcı arkadaş ; ‘’Yeni mi yürümeye başlayacak’’ diye sordu. Bayan ; ‘’ Evet yeni yürüyecek o yüzden ortapedik ayakkabı soruyorum’’, dedi. Ayakkabıcı arkadaş ise ‘’ Bizde de var ama bizimkiler yeni yürüyecek çocuğun ayağını bozar abla, ben size nerde bulabileceğinizi  yazayım, orada varsa ordan alırsınız ‘’ dedi ve erinmeden iki ayrı ayakkabıcı esnafın ismini vererek uğurladı. Hemen ardından  orta yaşlarda bir bayan gelerek ,bir terlik aradığını sordu. Esnaf arkadaş  sorulan terliğin özel olduğunu, ona benzeyenlerin kendisinde var olduğunu ama illa ki bu terliği almak istiyorsa bir başka esnafın adresini tarif ederek, sadece onda olduğunu söyleyerek , bu bayanı  da bu şekilde uğurladı. Tabi biz bu güzel  haraketleri takip ederken, birde bize açıklama yaptı , ‘’yeni yürüyen çocuğa bizimkiler olmaz abi, özel olması lazım ve terlik içinde sadece bir yerde var, ablayı boşuna dolaştırmayayım, zaten hava sıcak.’’ dedi. Her  ŞEYE RAĞMEN, insanın içinden şu geçiyor, şükür Allah’a ki hala güzel ve iyi insanlar, iyi esnaflar var, özlenen, olması gereken ticaret ve ticaret adabını AHİLİK tadında yaşatan Mevlüt  E. arkdaşımıza Allah bol bol versin, ve onun gibileri çoğaltsın…. İyilik garip dir, İyiliğe sahip çıkan az olur. Kötülerin de gözü aydın, kıyamatinizin kopmasına daha çok var, hesabınız büyüyor.....   Kadir YILDIZ
Ekleme Tarihi: 13 Kasım 2021 - Cumartesi

Herşeye Rağmen

 

 

Herşeye Rağmen..

 

Ünlü Fransız Devlet Adamı   Napolyon’un meşhur sözüdür, ‘’ PARA, PARA, PARA’’.Tüm insanlar para için  olmadık kılığa girip, yüzlerce rol kesebiliyorlar. Doğal olarak para bir ihtiyaç  ama  bu zaman da  tek ölçü haline geldi. Artık para için sanki herşeyi yapmak  serbest ve mubah sayılıyor. Yalan söylüyorlar ama ne yapalım ticaret  diyorlar,akıllı adam diye alkışlanıyorlar. Hırsızılık yapıyorlar ama yakalanmadık ki diyorlar ve becerikli adam diye alkışlanıyorlar. Her türlü hainliği yapıyorlar, çok yönlü adam diye alkışlanıyorlar….. Örnekleri çoğaltmak mümkün.

Fakat kime sorsanız herkes kapitalizm’i suçluyor. İnsanları kapitalizm bu hale getirdi diyorlar ve kendilerini rahatlatıyorlar. O kadar basitleşti ki insanlar bir liraya bile tenezzül edip yalan söyleyebiliyorlar.

Aklı selim, güzel insanlar da düşünüyor hiç mi dürüst, sağlam insan kalmadı hatta İmam-ı Gazali Hz’leri İhya kitabının ticaret bahsinde şöyle bir cümle kurar ‘’ Zamanımız da dürüst tüccar kalmamıştır’’, bunu söylediği dönem Büyük Selçuklu İmparatorluğu dönemidir yani nerde ise 1000 sene öncedir. Ki bizim zamanı düşünmeye bile gerek yok  fakat  şu varki dünya da iyilik bittiği zaman kıyamet kopacaktır. İyi ve güzel insanlar olduğu müddetçe kıyamet kopmayacaktır .Her ne kadar zor olsa da  hala bu dünya da güzel ve iyi insanlar var…..

Geçenler de yolumuz  bir ayakkabıcı esnaf arkadaşa düşmüştü. Biz yaptıracağımız işi söyleyip beklerken, başka müşteriler geldi, ilk gelen müşteri bir bayan dı  ve yeni yürüyecek olan çocuğuna ortepedik ayakkabı sordu.

Ayakkabıcı arkadaş ; ‘’Yeni mi yürümeye başlayacak’’ diye sordu.

Bayan ; ‘’ Evet yeni yürüyecek o yüzden ortapedik ayakkabı soruyorum’’, dedi.

Ayakkabıcı arkadaş ise ‘’ Bizde de var ama bizimkiler yeni yürüyecek çocuğun ayağını bozar abla, ben size nerde bulabileceğinizi  yazayım, orada varsa ordan alırsınız ‘’ dedi ve erinmeden iki ayrı ayakkabıcı esnafın ismini vererek uğurladı.

Hemen ardından  orta yaşlarda bir bayan gelerek ,bir terlik aradığını sordu. Esnaf arkadaş  sorulan terliğin özel olduğunu, ona benzeyenlerin kendisinde var olduğunu ama illa ki bu terliği almak istiyorsa bir başka esnafın adresini tarif ederek, sadece onda olduğunu söyleyerek , bu bayanı  da bu şekilde uğurladı.

Tabi biz bu güzel  haraketleri takip ederken, birde bize açıklama yaptı , ‘’yeni yürüyen çocuğa bizimkiler olmaz abi, özel olması lazım ve terlik içinde sadece bir yerde var, ablayı boşuna dolaştırmayayım, zaten hava sıcak.’’ dedi.

Her  ŞEYE RAĞMEN, insanın içinden şu geçiyor, şükür Allah’a ki hala güzel ve iyi insanlar, iyi esnaflar var, özlenen, olması gereken ticaret ve ticaret adabını AHİLİK tadında yaşatan Mevlüt  E. arkdaşımıza Allah bol bol versin, ve onun gibileri çoğaltsın….

İyilik garip dir, İyiliğe sahip çıkan az olur.

Kötülerin de gözü aydın, kıyamatinizin kopmasına daha çok var, hesabınız büyüyor.....

 

Kadir YILDIZ

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.