ALİ SAYLAM
Köşe Yazarı
ALİ SAYLAM
 

ALACABEL MAHSUN

Seydişehir’in özellikle kış aylarında öyle bir tanıtımı oluyor ki yankısı bütün yurda yayılıyor. Yalnız bu tanıtım hayra mahal bir tanıtım değil. Alacabelden bahsediyorum… Bu mevsimde Bolu Dağı ile birlikte Türkiye’nin gündeminde yerini alıveriyor. Alacabel’i Bolu dağından farklı kılan özellik, Bolu dağının tünellerle geçilebiliyor olması. Bu sorunu Alacabele de tünel yaparak çözmeyi hedefledi ve çalışmalara hummalı bir şekilde başlandı. Karadeniz’i Kapadokyaya, Konya ve Akdenize bağlayan  Alacabel mevkiinde yapımına başlanan 14,7 Km lik çift yolun yaklaşık 6 Km’lik yani çift yönlü 12 Km’lik kısmı bitme aşamasına gelmiş durumda. Çalışmalar hızla devam ederken yaşanan ekonomik kriz sebebi ile hakkedişlerin ödenmiyor olmasından kaynaklı tünel çalışmaları durduruldu. İhale aşamasında iken ekonomik tedbirler dolayısıyla yapımı durdurulan Tınaztepe Tünelinin ise akıbeti belli değil. Çalışmalar planlı devam etmiş olsaydı 2019 yılının sonunda iki tünelde bitirilecekti. Mevsim şartları sebebi ile en ufak yağışta araçların küçük kazalar ve çekicilerin kayması sonucu yolun kapanmasından dolayı yarım saatlik kapanmalarda abartılı yapılan haberler üç dört gün yolun kapalı olduğu algısı oluşturuluyor. Ajans temsilcilerinin bu konuya daha hassas davranmaları işin ticari boyutu ve birçok açıdan önem arz ediyor. Alacabel tüneli acilen bitirilmesi gerekir. Gerekliliği tartışılmaz. Ekonomik krizlerden dolayı Devletin birtakım önlemler alması doğaldır. Yapımı devam eden yatırımların durdurulması da doğal olabilir. Ancak durdurulan yatırım Alacabel Tüneli olmamalıydı. Hava koşulları nedeniyle hem kış ayında yaşanan hem de yerel seçimler nedeniyle Alacabel Tünelinin ödenek sorununun şimdi tam gündeme getirileceği zaman. Geçtiğimiz günlerde Harun Tüfekçi, Ak Partinin dayanışma ve tanışma gününde Seydişehir’deydi. 75 yataklı yeni bir Hastahanenin yapılma müjdesini verdi. İnşallah bu yazımızdan sonra bir dahaki gelişinde tünelin inşaatının tekrar başlayacağı müjdesini verir.  
Ekleme Tarihi: 13 Kasım 2021 - Cumartesi

ALACABEL MAHSUN

Seydişehir’in özellikle kış aylarında öyle bir tanıtımı oluyor ki yankısı bütün yurda yayılıyor. Yalnız bu tanıtım hayra mahal bir tanıtım değil.

Alacabelden bahsediyorum…

Bu mevsimde Bolu Dağı ile birlikte Türkiye’nin gündeminde yerini alıveriyor.

Alacabel’i Bolu dağından farklı kılan özellik, Bolu dağının tünellerle geçilebiliyor olması.

Bu sorunu Alacabele de tünel yaparak çözmeyi hedefledi ve çalışmalara hummalı bir şekilde başlandı.

Karadeniz’i Kapadokyaya, Konya ve Akdenize bağlayan  Alacabel mevkiinde yapımına başlanan 14,7 Km lik çift yolun yaklaşık 6 Km’lik yani çift yönlü 12 Km’lik kısmı bitme aşamasına gelmiş durumda.

Çalışmalar hızla devam ederken yaşanan ekonomik kriz sebebi ile hakkedişlerin ödenmiyor olmasından kaynaklı tünel çalışmaları durduruldu.

İhale aşamasında iken ekonomik tedbirler dolayısıyla yapımı durdurulan Tınaztepe Tünelinin ise akıbeti belli değil.

Çalışmalar planlı devam etmiş olsaydı 2019 yılının sonunda iki tünelde bitirilecekti.

Mevsim şartları sebebi ile en ufak yağışta araçların küçük kazalar ve çekicilerin kayması sonucu yolun kapanmasından dolayı yarım saatlik kapanmalarda abartılı yapılan haberler üç dört gün yolun kapalı olduğu algısı oluşturuluyor. Ajans temsilcilerinin bu konuya daha hassas davranmaları işin ticari boyutu ve birçok açıdan önem arz ediyor.

Alacabel tüneli acilen bitirilmesi gerekir. Gerekliliği tartışılmaz.

Ekonomik krizlerden dolayı Devletin birtakım önlemler alması doğaldır. Yapımı devam eden yatırımların durdurulması da doğal olabilir. Ancak durdurulan yatırım Alacabel Tüneli olmamalıydı.

Hava koşulları nedeniyle hem kış ayında yaşanan hem de yerel seçimler nedeniyle Alacabel Tünelinin ödenek sorununun şimdi tam gündeme getirileceği zaman.

Geçtiğimiz günlerde Harun Tüfekçi, Ak Partinin dayanışma ve tanışma gününde Seydişehir’deydi.

75 yataklı yeni bir Hastahanenin yapılma müjdesini verdi.

İnşallah bu yazımızdan sonra bir dahaki gelişinde tünelin inşaatının tekrar başlayacağı müjdesini verir.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.